Írókra és fordítókra vonatkozó szabályok


A StargateLives Fan Fiction oldal szabályzata a beküldendő írásokra vonatkozólag: 

Mielőtt elküldenéd az általad írt írást, a következő sorokat töltsd ki és mellékeld. 
Ezt a kitöltendő űrlapot le is töltheted itt >> Űrlap letöltése :: rtf :: doc(docx) 

---------------

Stargate SG1/ Stargate Atlantis / Stargate Universe - a mű címe 

Borító: 
(Opcionális. 
Ezt azt jelenti, hogy vagy csinálsz egyet a történethez és mellékeled a történettel együtt, vagy regisztrálsz az oldalra, ezután jelentkezel a StargateLives e-mail címén, hogy íróként melyik néven regisztráltál. Ezek után az adminisztrátor rád ruházza az írói csoport jogait, és így beléphetsz a Fórum megfelelő részére, ahol is lehetőséged nyílik kiválasztani egy borítót az elkészült borítók közül. 
Ha saját borítót küldesz, figyelj arra, hogy A4-es formátumú legyen. )


Stargate sorozat kategória: Stargate SG1/ Stargate Atlantis / Stargate Universe 
(Azt a sorozatot, ami nem kell, azt töröld ki, és csak az maradjon meg, amire az írás is vonatkozik. Crossovereknél természetesen tüntesd fel mind. A Stargate sorozatának megjelölése után tüntesd fel ezt (ezeket). ) 

Műnem: líra/epika/dráma 
(Mivel általában a történetek leíró eseményeket tartalmaznak, így itt az epika műneme tárul fel.)
Műfaj: 
(Itt a következő epikus műfajok közül választhatsz, attól függően, hogy melyik is illek a legjobban az általad leírt eseményekre: 
- eposz
- regény 
- novella 
- mese )
(Amennyiben az írás a líra vagy a dráma műnemébe tartozik, ide eme műnemek egyikét kell feltüntetni, az adott műnem mellett feltüntetni a műnemben levő műfajt is.)

Kategória: 
- kaland
- akció
- humor
- romantikus
- alternatív univerzum (AU)
- dráma
(Egyszerre több kategóriát is megjelölhetsz.)

Saját megjelölés: 
(Akár saját megjelölést is alkalmazhatsz a történetre, ha úgy gondolod, azzal még jobban sikerül "behatárolnod" a cselekményt.)


Korhatár: nincs, 12,16
(Az oldalon csak olyan történetek kerülhetnek fel, amelyek a normál erkölcs körébe tartoznak. Reméljük, hogy az írok ezt tiszteletben tartják és ezért figyelembe veszik a történetükben a korhatáros részletek besorolását. 
Az oldal nem vállal felelősséget az írók által közzétett írásokra vonatkozólag korhatári szempontból.)

Rövid ismertető: 
(Ez lehet pár szó, mondat, esetleg rövidebb összefoglaló a cselekményből. 
Amennyiben több fejezetes a történet, ez minden fejezetnél változhat, de akár maradhat is az elsőre megírt összesítés is. Amennyiben úgy döntesz, hogy a történet minden fejezetéhez új ismertetőt írsz, akkor azt a fejezetek elküldésekor mellékeld. )

Szereplők: 
(Amennyiben úgy érzed, sorold fel a legtöbbször előforduló szereplőket a történetben. Ezeket a szereplőket, akár külön csoportokra is bonthatod, attól függően, hogy melyik Csillagkapu sorozatokban szerepeltek. Ez főleg a Crossover-nél fontos. Ilyen esetekben tüntesd fel a másik sorozat nevét is, és azután kezd el a szereplők felsorolását. Amennyiben saját szereplőt viszel be a történetbe, azt jelölheted külön is, de nem kötelező. ) 

Befejezett: Igen/Nem
Regény/kötet információ: opcionális, amennyiben ilyen jellegű írásról van szó. 
(Ezt két külön szempontból kell megadni. Amennyiben egy történet egyben van és befejezettnek tekinthető, akkor ide azt kell írni, hogy Igen. 
Amennyiben a történet több fejezetből áll, aminek részei egymás után következnek, ahogy elkészülnek, azt kell írni, hogy Nem. Fontos megjegyezni, hogy regény írásakor az esetleges kötetekbe rendezéseknél is figyelembe kell venni ezt a mezőt. Ilyenkor fel kell tüntetni, hogy az adott kötet befejezett, de mivel a történet cselekménye folytatódik tovább egy újabb kötetben, így a kötet címét, amiben a folytatás található fel kell tüntetni. Abban az esetben, ha még nem ismert a kötet címe, fel kell tüntetni, hogy amint meglesz a kötet(vagy fejezet) címe, akkor az itt javítva lesz. Ilyen esetekben amint megvan a cím, el kell küldeni, hogy a leírásban javítva legyen. )

Írta/írták:
(Egyértelmű, hogy eme mező mire hivatott utalni. Íróként az írói nevedet add meg, ha van. Amennyiben a saját nevedet szeretnéd, azt is feltűntetheted. 
Ha rendelkezel más írói névvel is, mert több helyen is publikálsz, azokat is felsorolhatod. 
Abban az esetben, ha több író által írt történetről van szó, akkor tüntesd fel, hogy ki a másik szerző, illetve szerzők. )

Web: 
(Ez a mező arra vonatkozik, ha az író/írók/a történet rendelkezik e saját weboldallal. A weboldal nem lehet reklámcélú, vagyis ne adj meg olyan oldalt, amihez semmi közöd, csak azért, hogy kitöltsd a mezőt. Minden oldal ellenőrizve lesz. Nem megengedett +18-as oldalak linkjeit, illetve más normál erkölcsbe ütköző oldalakat linkelni. Ezek törlésre kerülnek. ) 

Író e-mail címe: 
(Megadhatsz egy elektronikus postacímet, ahova az olvasók levelet küldhetnek Neked. Ha több szerzőről van szó, akkor a többi szerző elektronikus címét is fel lehet tüntetni.)

Fordította: 
(Ez a mező azokra az írókra vonatkozik, akik valamilyen nyelvről fordították le az adott történetet! 
FIGYELEM! Az oldalon csak olyan történetek közölhetőek, amik rendelkeznek az eredeti író által adott engedéllyel! Vagyis mielőtt nekikezdenél egy fordításnak és tudod, hogy fel szeretnéd tenni ide, először az írótól kérj engedélyt erre. Miután megérkezett, akkor kezd el fordítani a történetet! )
Az eredeti történet megtalálható: 
(Itt fel kell tüntetni, hogy az eredeti író által írt történet hol található meg, ide egy linket kell beírni). 


-----------------

Javaslat: Mielőtt elküldenéd a történetet, olvasd át és nézd át helyesírásilag. Nem várjuk el, hogy nagy íróként írj meg valamit, csak szeretnénk, ha minél kevesebb helyesírási hibával kerülne fel a történet. 
Segítségedre lehet ebben akár a szövegszerkesztő programod is (Microsoft Word, Libre Office: Writer, amelyek általában rendelkeznek beépített helyesírás ellenőrzővel is.). 
Erre a feladatra megkérheted akár egyik barátodat, kereshetsz egy lektort (bétát), megkérheted a közeledben levőket, vagy akár, ha rendelkezel szerzőtárssal, akkor Őt is megbízhatod ezzel a feladattal. 

Amikor ezeket az adatokat kitöltötted, kérlek küld el a StargateLives elektronikus postacímére: 

stargatelivesmail@gmail.com 


Köszönjük!